Ένας καλοκαιρινός έρωτας…

«Έρωτας είναι θαρρώ, που γελάς σαν παιδάκι μικρό…»

Ένα καλοκαίρι γεμάτο χαρά, έρωτα, αλμυρά φιλιά, αγκαλιές στο ηλιοβασίλεμα, βόλτες χέρι-χέρι σε κάποιο πολυσύχναστο σοκάκι ελληνικού νησιού. Είναι γεγονός ότι κάτι διαπνέεται στην ψυχή μας το καλοκαίρι το οποίο ενθαρρύνει την τάση μας να ερωτευτούμε, να ξεχαστούμε, να παίξουμε. Ίσως να είναι ο λαμπερός καλοκαιρινός ήλιος, η ζεστή καλοκαιρινή αύρα ή ακόμα και το δροσερό νερό του καλοκαιριού, αυτό της θάλασσας του Αιγαίου, του Ιονίου ή κάποιας άλλης εξωτικής θάλασσας.  Ίσως είναι οι καλοκαιρινές διακοπές σαν ιδέα, σαν προσδοκία, σαν αναμονή του φλογερού βλέμματος που θα διαπεράσει τη ραχοκοκαλιά σου σε μια ανέμελη βόλτα στα σοκάκια των διακοπών σου.

Όποια και αν είναι η αιτία, φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι ερωτεύονται ή επιλέγουν να ερωτεύονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μάλιστα πολλοί παντρεύονται το καλοκαίρι – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Ερευνητικά δεδομένα που έχουν περισυλλεγεί τα τελευταία 20 χρόνια, αποκαλύπτουν ότι οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος είναι οι πιο δημοφιλείς μήνες για γάμους.

Συχνά αναρωτήθηκα το γιατί. Γιατί όλη αυτή η καλοκαιρινή αγάπη κι έρωτας; Τι θύελλα συναισθημάτων ξεσπάει και μας ξεπερνάει; Τι συμβαίνει μέσα μας, στο περιβάλλον, στην ατμόσφαιρα γενικά;

 «Πάρε με αγκαλιά και πάμε..»

Πρόσφατα κάπου στο διαδίκτυο συνάντησα πάλι τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη που τόσο αγαπώ: «[…] Ω σώμα του καλοκαιριού γυμνό καμένο – Φαγωμένο από το λάδι και το αλάτι – Σώμα του βράχου και ρίγος της καρδιάς […]». Πόσο ερωτικά λόγια, ακόμα και σ’ ένα μουντό από χρώματα γραφείο, μόνο θελκτικές εικόνες μπορούν να έρθουν στο μυαλό και υπέροχα οράματα καλοκαιρινής αγκαλιάς κι αλμυρού φιλιού..

Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι είναι η πιο ρομαντική από τις τέσσερις εποχές. Μερικές φορές ο σπόρος της αγάπης φυτεύεται την άνοιξη, και όταν καλλιεργείται σωστά, ανθίζει το καλοκαίρι. Ένας καλοκαιρινός έρωτας  μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε γωνιά του κόσμου κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Τα ζευγάρια μοιάζουν να εμφανίζονται από παντού κρατώντας τα χέρια, αγκαλιασμένα, ανταλλάσσοντας φιλιά και ατενίζοντας το βλέμμα ο ένας του άλλου. Αχ, τίποτα δεν υπάρχει σαν το καλοκαίρι της ξεγνοιασιάς σε μια ερωτική αγκαλιά ανάμεσα σε ηλιοκαμένα σώματα, σε φλογισμένα  βλέμματα σαγήνης κι αλμυρά φιλιά!

Η εποχή της Αγάπης

«Η αγάπη είναι για την καρδιά ό,τι το καλοκαίρι είναι για το έτος του αγρότη – φέρνει στη συγκομιδή τα ωραιότερα λουλούδια της ψυχής». Δεν γνωρίζω την πηγή αυτού του όμορφου κειμένου, αλλά όταν μιλάμε για τον καλοκαιρινό έρωτα εύκολα κάνουμε αναγωγή στο νόημα αυτής την όμορφης έκφρασης . Με αιχμαλωτίζει αυτή η ιδέα της συγκομιδής «των ωραιότερων λουλουδιών της ψυχής». Αυτό νομίζω περικλείει κι όλο το νόημα!

Το καλοκαίρι κάνει την αγάπη ώριμη για τη συγκομιδή. Το καλοκαίρι είναι η εποχή της αγάπης. Ή αν θέλετε, είναι το καλοκαίρι της αγάπης παιδί.

Η ζωή είναι εύθραυστη και συχνά αβέβαιη. Η ζωή δεν είναι για πάντα. Ξεκινήστε να αγαπάτε σήμερα. Αγκαλιάστε κάποιον απόψε. Στην αγάπη και στη ζωή, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να έχεις κάποιον να αγαπάς, και κάποιον που να σε αγαπάει. Απολαύστε αυτό το καλοκαίρι της αγάπης, κάντε το να συμβεί. Ξεκινήστε από εσάς τους ίδιους. Αγαπήστε ότι είστε, ότι ήσασταν κι ότι γίνατε με τα χρόνια και τις εμπειρίες. Πάρτε αγκαλιά τον εαυτό σας με τα καλά του, με τα όχι τόσο καλά (και ποιος θα σας κρίνει νομίζετε;), διορθώστε ότι μπορείτε κι ότι δεν μπορείτε ακόμα να καταφέρετε, αφήστε το να φύγει από μέσα σας, μην το κουβαλάτε άλλο ως βαρύ φορτίο. Θα έρθει η ώρα του και τότε θα μπορέσετε με κάποιο τρόπο να το διαχειριστείτε καλύτερα.

Δεν υπάρχει τίποτα σαν την Αγάπη!

Είναι όμορφα τα καλοκαιρινά βράδια, είναι όμορφη αυτή η ζωή, είναι έκσταση το να μπορείς να σε αγαπάς άνευ όρων! Σκέψου το! Άκουσε λίγο αυτό που είσαι και μη συναγωνίζεσαι κανέναν. Αγαπώντας σε, θα φτιάξεις το ομορφότερο όνειρο, την απόλυτη αγάπη, τον συγκλονιστικότερο έρωτα. Τον έρωτα που σε κάνει να βλέπεις όλα τα χρώματα γύρω του! Η αποδοχή για το θαύμα που είσαι θα έλξει κι άλλο θαύμα και μετά κι άλλο κι άλλο! Και δεν είναι από τα θαύματα που διαβάζουμε στα παραμύθια αγαπημένε αναγνώστη αυτό που θα συμβεί. Είναι τα θαύματα που γεννάει η αυτό-αποδοχή, είναι δικά σου δημιουργήματα, είναι η ευκαιρία που δημιουργείς ώστε να αλλάξεις ολόκληρο το σύστημα των αξιών σου που θα σε οδηγήσει σε επιλογές καρδιάς, χαράς και αρμονίας. Γιατί έτσι γεννηθήκαμε όλοι, είναι κληρονομικό μας δικαίωμα η εναρμόνιση του πνεύματος, της νόησης με την αγάπη της ψυχής.

Η αγάπη –  δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να το αμαρτάνει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή από το να γίνεις κάποιος που αγαπά –  κάποιος να αγαπά πραγματικά. Επειδή όμως είναι και σημαντικό, για την πνευματική σου εξέλιξη, θα βαδίσεις δύσβατο δρόμο μέχρι να το επιτύχεις. Τώρα είναι ευκαιρία. Το καλοκαίρι σε ευνοεί, σε ωθεί στη χαλάρωση, στη ραστώνη. Ακόμα κι αν φύγεις τον Αύγουστο εκτός των τειχών της πόλης, πάντα θα υπάρξει η ευκαιρία να απολαύσεις όμορφες βόλτες στα μπαράκια, μερικές δροσερές βουτιές σε κοντινές παραλίες και διάθεση για φλερτ!

Πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι αν όλοι μας γευόμασταν με όλο μας το Είναι το καλοκαίρι της Αγάπης, δεν θα υπήρχε καμία βία, καμία σπατάλη, καμία απογοήτευση, καμία περιφρόνηση ή μίσος – θα υπήρχε μόνο αγάπη και ειρήνη.

Πηγαίνετε στην αγάπη. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό.

 

Φωτεινή I. Πορίχη – Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης/Transformational Coach

Recommended Posts

Leave a Comment