Το καλοκαίρι στην αγκαλιά σου!

Ω σώμα του καλοκαιριού γυμνό
Φαγωμένο από το λάδι και το καμένο αλάτι
Σώμα του βράχου και ρίγος της καρδιάς

Οδυσσέας Ελύτης

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, και θεωρούμαστε προνομιούχοι αφού ζούμε σε μια χώρα που μας προσφέρει ζεστές, ηλιόλουστες μέρες και ήδη κάποιοι, όσοι δεν έχετε ακόμα φύγει,  μετράτε αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τις διακοπές σας.  Η ανάγκη για ξεκούραση και εναλλαγή καθημερινών δραστηριοτήτων χαρακτηρίζει τους περισσότερους από εμάς κι επειδή είμαστε διαφορετικές και μοναδικές προσωπικότητες, αυτά που διαφοροποιούνται είναι οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε, οι συνθήκες και οι προτιμήσεις μας. Άλλος για παράδειγμα επιθυμεί διακοπές στο βουνό κι άλλος κοντά στη  θάλασσα.  Σημαντικό όμως είναι να δούμε ένα οδηγό επιβίωσης ώστε να μην καταλήξουν οι διακοπές μας πιο αγχωτικές απ’ το να είχαμε μείνει σπίτι μας!

Είναι καλό  να φαντάζεστε όσο ακόμα βρίσκεστε στο γραφείο σας τις μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης που έρχονται, αλλά ακόμα πιο καλό είναι να έχετε κάνει αρκετό καιρό πριν ένα καλό προγραμματισμό διακοπών ώστε να πετύχετε την χαλάρωση του νου και του σώματος, να εξαλείψετε την ένταση κι το άγχος της καθημερινότητας και να επιστρέψετε ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια να αντιμετωπίσετε το χειμώνα με τις υποχρεώσεις που έρχονται.

Οργανώστε λοιπόν τις διακοπές σας και ονειρευτείτε

Για πολλούς αυτή η περίοδος δρα αγχολυτικά, τους γεμίζει το μυαλό όμορφες εικόνες, ευεργετική προσμονή, χαρά κι ενθουσιασμό!

Αποφασίστε να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα

Μια εβδομάδα μόνο διακοπών δεν είναι αρκετή, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν πολύ απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Radboud της Ολλανδίας ισχυρίζεται ότι η ιδανική διάρκεια διακοπών είναι 21 συνεχόμενες μέρες κι αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καλό είναι να κανονίζουμε να λείπουμε σε τακτά, μικρά χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται τουλάχιστον 7 με 8 ημέρες για να ξεκινήσει να ανακάμπτει από την κούραση.

Ακούστε τις εσωτερικές σας ανάγκες

Οπουδήποτε κι αν βρεθείτε, μακριά από τους ρυθμούς τις καθημερινότητας, αποφύγετε τους αυστηρούς προγραμματισμούς, φροντίστε όμως να έχετε διαφορετικές επιλογές ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τη διάθεσή ή ακόμα και τις εξωτερικές συνθήκες πως θα περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε, πάντα ανάλογα με αυτό που σας ταιριάζει.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε κάποια ήπια άσκηση

Σύμφωνα με την έρευνα που αναφέρεται πιο πάνω, η ενασχόληση  με κάποιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών (κολύμπι, περπάτημα, beach volley) προσφέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα ανάκαμψης. Μπορεί οι διακοπές λοιπόν να είναι κατ’ αρχάς συνδυασμένες με εικόνες χαλάρωσης σε μια παραλία, μ’ ένα ποτό στο χέρι ή ένα βιβλίο, ωστόσο αφιερώνοντας ένα μέρος του χρόνου σε οποιοδήποτε είδος άσκησης σας ταιριάζει, θα σας βοηθήσει να είστε σε φόρμα και θα επιφέρει μακροχρόνια ανακούφιση στην κούραση του χειμώνα!

Θεματάκι SOS

Αφήστε τη δουλειά πίσω, πολύ πίσω!

Αν πρόκειται να περάσετε τις διακοπές πάνω από ένα λαπτοπ ή ένα τάμπλετ ή στο τηλέφωνο τακτοποιώντας υποχρεώσεις του γραφείου, μάλλον θα γυρίσετε πίσω κατάκοποι και εκνευρισμένοι, καθώς δεν θα έχετε πετύχει το στόχο των διακοπών που είναι η διακοπή από όλα όσα κάνατε πριν! Γι’ αυτό το λόγο, προτού φύγετε, αφιερώστε μία ολόκληρη μέρα ή μέρος αυτής (εσείς ξέρετε) ώστε να βάλετε σε μια σειρά τις υποχρεώσεις που ξέρετε ότι μένουν πίσω. Επιτρέψτε στους συναδέλφους ή συνεργάτες σας να σας ειδοποιούν μόνο σε περιπτώσεις άκρως επείγουσας ανάγκης. Και βέβαια μην ξεχάσετε φεύγοντας να ενεργοποιήσετε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο τη λειτουργία “εκτός γραφείου” για μια ημέρα περισσότερο από αυτές που θα λείπετε, ώστε να μπορέσετε να βάλετε σε τάξη όλα σας τα μηνύματα χωρίς να αγχωθείτε να απαντήσετε αμέσως στα εισερχόμενά σας.

Άλλο ευχαριστιέμαι, άλλο απολαμβάνω…

Ευχαριστιέμαι ένα ζεστό πιάτο φαγητό, καλομαγειρεμένο και συμβατό με τη γεύση μου δεν είναι το ίδιο όταν αυτό το ίδιο πιάτο συνοδεύεται από απαλή μουσική, εύγευστο κρασί και μία όμορφη παρέα. Αυτό λέγεται απόλαυση και είναι ένα απλό παράδειγμα που τονίζει τη διαφορά των δύο εννοιών. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να απολαύσουμε τις διακοπές μας αντί να είμαστε ευχαριστημένοι που απλώς φύγαμε από την πόλη! Η απόλαυση στις διακοπές σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό ανεμελιάς και χαράς που περιέχεται στην καθημερινότητά μας. Κερδίστε νέες εμπειρίες, εικόνες , βιώστε όμορφα συναισθήματα, γελάστε, διασκεδάστε και γενικά προσφέρετε στον εαυτό σας ενασχόληση με πράγματα που καθημερινά προσπερνάτε ή δεν βρίσκετε χρόνο να κάνετε.

Τέλος, μην παρασύρεστε από τις πάμπολλες διαφημίσεις της καταναλωτικής κοινωνίας στην οποία ζούμε και οι οποίες έχουν να προτείνουν ένα «ειδικό» τρόπο επιλογής των διακοπών. Το να προσπαθήσετε να προσαρμόσετε τις διακοπές σας στις επιταγές της κοσμικής ζωής και των life style περιοδικών για παράδειγμα, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα οικονομικά σας ή να κινδυνέψετε να διαψευστούν προσδοκίες που δεν είχαν ουσιαστικό υπόβαθρο, το οποίο είναι να ακούσετε τις πραγματικές, δικές σας ανάγκες κι επιθυμίες!

Οι διακοπές είναι ανάγκη, είναι δικαίωμα, δεν είναι ασήμαντη πολυτέλεια και το αξίζουμε

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι διακοπές θα πρέπει να προκαλούν θετικά συναισθήματα και σκέψεις στον άνθρωπο και η καθεαυτή  έννοιά τους να τηρείται και να εφαρμόζεται. Το σώμα μας το μυαλό μας, το πνεύμα μας έχουν ανάγκη φροντίδας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και με το να τους προσφέρουμε διακοπή από τους έντονους  ρυθμούς λειτουργίας, βοηθάμε να ώστε να αναπαυθούν, να αποστασιοποιηθούν και να μας βοηθήσουν να επανέλθουμε στις επάλξεις  με όρεξη και μεράκι για καινούργια πράγματα.

Καλό καλοκαίρι!

 

Φωτεινή I. Πορίχη – Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης/Transformational Coach

Recommended Posts

Leave a Comment