Συναισθηματική χειραγώγηση και ανάληψη ευθύνης

Οι άνθρωποι επικοινωνούμε με τους γύρω μας δια μέσου διαφόρων επικοινωνιακών στρωμάτων. Αλληλεπιδρούμε σε σχέσεις επαγγελματικές, κοινωνικές, προσωπικές και συνυπάρχουμε ακολουθώντας κάποιους κανόνες συμπεριφοράς ή ενεργούμε με βάση τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει, οριοθετώντας συνήθως το πλαίσιο επικοινωνίας.

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που το ευαίσθητο συναίσθημά μας, μας οδηγεί στην καταπάτηση των ορίων της ευγενούς συνύπαρξης; Τι μπορώ να κάνω όταν διακρίνω ότι κάποια σχέση μου με χειραγωγεί; Γιατί δείχνω  αδυναμία να το αντιμετωπίσω & εφευρίσκω προφάσεις προκειμένου να δικαιολογήσω τη συμπεριφορά του χειραγωγού μου;

Ένας τρόπος που κάποιοι άνθρωποι αρέσκονται να χρησιμοποιούν προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους άλλους, είναι  μέσω του συναισθηματικού χειρισμού ή όπως αλλιώς συνηθίζουμε να λέμε με παράπονο, μέσω του συναισθηματικού εκβιασμού.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν την αυτογνωσία να αντιληφθούν ότι η ζωή δεν τους χρωστά χάρες αλλά αντιθέτως εκείνοι χρωστούν στη ζωή να μοιράσουν απλόχερα τη γνώση τους, τα χαρίσματά τους, την ευφυΐα τους, καταδικάζουν από άγνοια τον εαυτό τους να ζει παρασιτικά. Είναι οι άνθρωποι που δεν θέτουν στόχους, ακόμα κι αν «αναγκαστούν» να θέσουν ένα στόχο σχεδόν ποτέ δεν θα τον πιάσουν & θα κατηγορήσουν κάποιον άλλο άνθρωπο γι’ αυτό, εν τέλει είναι εκείνοι που πάντα θα  εφευρίσκουν απίθανες δικαιολογίες προκειμένου να μην μετακινηθούν από τους τόνους συναισθηματικής  λάσπης και οκνηρίας  που κουβαλάνε στα εσώψυχά τους .

Αν διακρίνετε στο περιβάλλον σας τέτοια συμπεριφορά την οποία είτε δεν μπορείτε είτε δεν επιθυμείτε να διαχειριστείτε, θα πρότεινα κατ’ αρχάς τη συνάντηση με κάποιον Coach. Η Coaching συνεδρία, είναι η πλέον κατάλληλη να σπάσει τον φαύλο κύκλο του “πόνου”: ερέθισμα, σκέψη, πράξη, αποτέλεσμα. Αν βρείτε τον εαυτό σας τελματωμένο σε μια σχέση χειραγώγησης, μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για όσους είχαμε την εμπειρία, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να το συνειδητοποιήσετε. Σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζουν τέτοιες συμπεριφορές, εκτός κι αν… Εκτός κι αν υπάρχουν συναισθήματα ενοχών & τύψεων.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει η σκέψη να μπει σε πρόκληση από τον coach:

  • Τι κερδίζεις από αυτή την εμπειρία (της χειραγώγησής σου) ;
  • Πως σε κάνει να αισθάνεσαι;
  • Τι λέει για εσένα αυτό;
  • Ποιες προηγούμενες εμπειρίες με το συγκεκριμένο άτομο επηρέασαν τις σκέψεις σου;
  • Ποιες πεποιθήσεις σου, σου δημιούργησαν αυτές τις σκέψεις;
  • Ποιες επιπλοκές μπορεί να δημιουργηθούν στη σχέση σας από αυτή του/της τη συμπεριφορά;
  • Πως σε κάνει η απάντησή σου να νοιώθεις;
  • Αν δεν αλλάξεις τη στάση σου απέναντι σ’ αυτό το άτομο, πως θα επηρεάσει τη μελλοντική σας σχέση;
  • Πως θα ήθελες να ήταν τα πράγματα;
  • Πόσο εφικτό είναι να έχεις τη σχέση που ονειρεύεσαι;

Μια ειλικρινής προσέγγιση του θέματος μπορεί να απελευθερώσει την ψυχή μας από δυσάρεστα και πολλές φορές ανύπαρκτα δεσμά, δημιουργήματα του αντιμαχόμενου νου (saboteur). Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε: οι προβολές ανασφάλειας των άλλων ανθρώπων πάνω μας και η στρεβλή τους σχέση με τη ζωή, δεν είναι δική μας δουλειά προς επίλυση, αλλά των ίδιων των ανθρώπων που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα. Μπορούμε πάντα, στα πλαίσια της αγαθής πρόθεσης και αρμονικής συνύπαρξης, τέτοια φαινόμενα να τα παραπέμπουμε σε πιστοποιημένους επαγγελματίες  της προπόνησης μυαλού προς διερεύνηση και αντιμετώπιση με τρόπο ωφέλιμο για τους πελάτες και ευεργετικό για το κοινωνικό σύνολο.

Φωτεινή Πορίχη

Recommended Posts

Leave a Comment