Αυτογνωσία, πόσο εύκολη είναι;

Για δύο περίπου συνεχόμενους μήνες σε κάθε συνάντησή μας με την καθηγήτρια της οικιακής οικονομίας της β’ γυμνασίου, σε κάποιο γυμνάσιο του Χαλανδρίου,  η διδακτέα ώρα ξεκινούσε: ‘Ρουσουνέλη στον πίνακα’, και συνέχιζε: ‘τι είναι αυτογνωσία;’. Δεν θα αναφέρω όνομα (όχι δεν το έχω ξεχάσει ακόμα) αλλά οι συμμαθητές σίγουρα θα θυμάστε την κοντούλα ξανθιά κυρία με το έντονο κραγιόν και την αντιπάθεια που της είχαμε όλοι. Μετά τη δεύτερη εξέτασή μου φρόντισα  βεβαίως να μάθω το ποιηματάκι μου παπαγαλία ώστε να εξασφαλίσω καλό βαθμό στο τρίμηνο μιας και δε διάβασα ποτέ το μάθημά της!

Αρκετά χρόνια μετά αυτή η λέξη με θυμήθηκε ξανά. Έψαξα αυτή τη φορά να βρω τι πραγματικά σημαίνει και να συνειδητοποιήσω αν εγώ έχω αυτογνωσία. Να καταλάβω σε τι ποσοστό γνωρίζω τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα μου. Να βρω τρόπους να χρησιμοποιήσω προς όφελός μου τα προτερήματά μου και να βελτιώσω όσο μπορώ τα ελαττώματά μου. Καθόλου εύκολο για αρχή αφού πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να δεχτείς ότι ανακαλύψεις..

Πόσο καλά λοιπόν γνωρίζεις τον εαυτό σου; Κάνε μία λίστα με τα θετικά και μία με τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σου. Μπορεί να υπάρχει κάποιο άτομο στο κοντινό σου περιβάλλον που να σε γνωρίζει αρκετά καλά. Ζήτησέ του να γράψει σε λίγες γραμμές την άποψή του για εσένα. Να είσαι έτοιμος για τη σύγκριση και μην απογοητευτείς ή θυμώσεις αν δεις κάτι που δεν περίμενες. Χρησιμοποίησε την κριτική που θα σου ασκηθεί δημιουργικά!

Σκέψου με ποιο τρόπο μπορούν τα ‘καλά’ σου στοιχεία να σε βοηθήσουν να πετύχεις στόχους που μέχρι τώρα δεν είχες τολμήσει. Φτιάξε ένα πίνακα με τους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής σου αυτή την περίοδο. Θέσε στόχους για τον κάθε τομέα και συνδύασε τα προσόντα που έχεις και ταιριάζουν με αυτούς ώστε να τους κατακτήσεις. Μην ξεχάσεις να ορίσεις συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στο οποίο θέλεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε φορά που θα ξεφεύγεις από το στόχο σου σκέψου τι θα νιώσεις και τι θα σημαίνει για εσένα η επίτευξή του. Έτσι θα έχεις ένα σοβαρό κίνητρο για να συνεχίσεις.

Και αν έχεις κάνει την αυτογνωσία σου και γνωρίζεις τον εαυτό σου ευκαιρία να τονώσεις περισσότερο την αυτοπεποίθησή σου!

Δέσποινα Ρουσουνέλη

988496_10153750791629741_6713753806308966563_nΗ Δέσποινα Ρουσουνέλη είναι επιχειρηματίας και πιστοποιημένη Life Coach Practitioner από τον EMCC. Κατέχει το πτυχίο του ορκωτού λογιστή και έχει εξασκήσει το επάγγελμα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών. Εργάζεται ως coach με γονείς μικρών παιδιών προκειμένου να τους υποστηρίξει στην αντιμετώπιση αυτών και στη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων. Επίσης εργάζεται με φοιτητές βοηθώντας τους να επιλέξουν τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα μετά το τέλος των σπουδών. Ειδικεύεται σε θέματα σχέσεων, προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.  Επικοινωνήστε μαζί της στο drousouneli@yahoo.co.uk

Recent Posts

Leave a Comment