Όχι, ευχαριστώ.

Η πρώτη φορά που είχα το θάρρος να χρησιμοποιήσω αυτή τη μικρή αθώα λεξούλα και μάλιστα να την επαναλάβω αρκετές φορές σε διάστημα λίγων λεπτών, ήταν στην ηλικία των 22. Συγκεκριμένα την απεύθυνα στο πρώτο αφεντικό που έτυχε στο δρόμο μου όταν ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα ως ορκωτός λογιστής και ομολογώ σοκαρίστηκε όσο και εγώ!

Σαν παιδί και ως έφηβη αργότερα ντρεπόμουν απίστευτα να πω ‘όχι’ σε οποιονδήποτε μου ζητούσε βοήθεια αφού τα καλά παιδιά δεν λένε ποτέ ‘όχι’ και εγώ ήμουν ένα καλό κορίτσι, από σπίτι! Τα υπάκουα παιδιά δεν εκφράζουν τα ‘θέλω’ τους όταν αυτά συγκρούονται με τα ‘πρέπει’ που έχουν διδαχθεί από το οικογενειακό περιβάλλον. Πόσο εύκολα μπορείς να γίνεις αποδεκτός από τον περίγυρο αν χρησιμοποιείς συχνά αυτή τη μαγική λέξη; Δεν είναι σωστό να χαλάς το χατίρι της παρέας (του γονιού, του συντρόφου, του παιδιού) απλά επειδή δεν θέλεις να ακολουθήσεις το πλήθος!

Το συναίσθημα όμως που με κατέλαβε μετά την επαναλαμβανόμενη χρήση της λέξης εκείνη την πρώτη φορά, ήταν ‘ελευθερία’. Είχα επιτέλους εκφράσει αυτό που ένιωθα και δεν είχα καταπιέσει τον εαυτό μου να κάνει κάτι που δεν ήθελε για πολλοστή φορά. Βέβαια δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς το φύλακα – άγγελό μου που είχε καταλάβει πώς σκεφτόμουν και με είχε συμβουλέψει: ‘είναι απλό! Όσες φορές και να σου ζητηθεί να κάνεις τη συγκεκριμένη δουλειά θα πεις όχι’. Και ήταν πράγματι τόσο απλό.

 Η χρήση της λέξης ‘όχι’ γίνεται πιο εύκολη αν σκεφτείς τα οφέλη που θα έχεις λέγοντάς την. Για αρχή, θα ικανοποιήσεις τα δικά σου θέλω και όχι των υπολοίπων, οδηγώντας έτσι τον εαυτό σου στον αυτοσεβασμό και την ικανοποίηση. Θα καταλάβουν οι γύρω σου πως δεν μπορείς να είσαι συνεχώς διαθέσιμος όταν εκείνοι το ζητούν, έχεις και προσωπική ζωή που οφείλουν να σεβαστούν. Θα αισθανθείς ελευθερία με την έννοια: ‘κάνω αυτό που θέλω εγώ, για εμένα’. Ίσως και να συνειδητοποιήσεις το ρόλο κάποιων ανθρώπων γύρω σου.

Να θυμάσαι λοιπόν πως δεν χρειάζεται να εξηγήσεις του λόγους της άρνησής σου εάν δεν το επιθυμείς γιατί ουσιαστικά δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο εσένα. Ούτως ή άλλως οτιδήποτε πεις μετά τη λέξη ‘όχι’ θα είναι δικαιολογίες στον εαυτό σου αφού ο άμεσα ενδιαφερόμενος θα έχει πάψει να ακούει!!

 

Δέσποινα Ρουσουνέλη

 

988496_10153750791629741_6713753806308966563_nΗ Δέσποινα Ρουσουνέλη είναι επιχειρηματίας και πιστοποιημένη Life Coach Practitioner από τον EMCC. Κατέχει το πτυχίο του ορκωτού λογιστή και έχει εξασκήσει το επάγγελμα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών. Εργάζεται ως coach με γονείς μικρών παιδιών προκειμένου να τους υποστηρίξει στην αντιμετώπιση αυτών και στη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων. Επίσης εργάζεται με φοιτητές βοηθώντας τους να επιλέξουν τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα μετά το τέλος των σπουδών. Ειδικεύεται σε θέματα σχέσεων, προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.  Επικοινωνήστε μαζί της στο drousouneli@yahoo.co.uk

Recent Posts

Leave a Comment