Η Άνοιξη της ζωής σου…

Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει η Άνοιξη της ζωής σου. Χιλιοειπωμένα τα λόγια τα εκστατικά μπροστά στα θαύματα της αναγέννησης που φέρνει η μυροβόλος Άνοιξη, στα οποία γινόμαστε μάρτυρες χρόνο με το χρόνο. Αλλάζει η φύση, πετάει τα σκυθρωπά χρώματα του χειμώνα, το γκρι και το καφέ, το σκούρο μπλε της αβύσσου που καθρεφτίστηκε αστραπιαία στα μάτια σου καθώς τύλιξες λίγο πιο σφιχτά πάνω σου το ζεστό σου πανωφόρι. Έγειρες το πρόσωπό σου στον παγωμένο αέρα κι έκανες μια ευχή: θα συγχωρώ. Τον εαυτό μου και τους άλλους. Μήπως οι άλλοι δεν φέρουν μέσα τους τα σκοτεινά μου κομμάτια; Μήπως εγώ δεν γίνομαι εκείνος ο καθαρός καθρέπτης για να φωνάξω προς το μέρος τους τα ανείπωτα απ’ τα μύχια της ψυχής τους;

Θεραπεία σώματος-ψυχής

Μπήκαμε αισίως στον Μάρτιο, τον μήνα που σηματοδοτεί την έναρξη της Εαρινής περιόδου. Αυτή τη χρονιά η έναρξη της Άνοιξης συμπίπτει με την έναρξη του σαρανταημέρου πριν γιορτάσουν οι απανταχού Έλληνες το Άγιο Πάσχα. Παραδοσιακά αυτές είναι μέρες κάθαρσης, με τη νηστεία να αποτελεί, χωρίς να γίνεται αυτοσκοπός, το μέσον για αποτοξίνωση με σκοπό την κάθαρση του σώματος και της ψυχής. Αρκεί αυτό το σαρανταήμερο ώστε να πετύχει ο άνθρωπος τη εξύψωση του πνεύματος μέσω της νηστείας; Η σύγχρονη επιστήμη απέδειξε ότι η χρόνια συσσώρευση τοξινών από τροφές επεξεργασμένες ή μολυσμένες από φυτοφάρμακα, μπορεί με τα χρόνια να επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στο σώμα μας και να οδηγήσουν σε ανίατες α-σθένειες. Ακριβώς όμως με τον ίδιο τρόπο έχει αποδειχθεί η σταδιακή αλλοτρίωση του πνεύματος του ανθρώπου από τη χρόνια, μη-κάθαρση από αρνητικά συναισθήματα και νοητικές στρεβλώσεις.

Ανάταση ψυχής με επίγνωση

Φύσει αισιόδοξος άνθρωπος δεν θα μπορούσα να μη συσχετίσω την έλευση της Άνοιξης,  και της υπόσχεσης της αναζωογόνησης που φέρνει, με την ψυχική ανάταση και την άνθιση του πνεύματος. Πολλοί μύθοι της Άνοιξης σχετίζονται με τον θάνατο και την Ανάσταση κάποιου Θεού. Παραδοσιακά σε πολλά μέρη του κόσμου, γίνεται λόγος για γιορτές, μυήσεις και τελετουργίες που σηματοδοτούν το πέρασμα από την παγωνιά και την ακινησία του χειμώνα, στη ζωοδότρα, μυρωμένη, χρωματιστή και ανθοφόρα άνοιξη. Κανείς δεν επιθυμεί τον εν ζωή θάνατό του, πως μπορεί όμως να τον αποφύγει όταν δεν ζει συνειδητά; Με επίγνωση;  Ελλείψει πνευματικών πόρων και αγαθών, ο άνθρωπος μπορεί μόνο να περνάει τη ζωή του παρατηρώντας αυτά που συμβαίνουν γύρω του θεωρώντας ότι είναι ο παρατηρητής, ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να είναι και ο αυτό-παρατηρούμενος. Σου μίλησα για συγχώρεση στην αρχή του άρθρου: συγχωρώ, σημαίνει συν+χωρώ, δηλαδή κάνω χώρο στον άλλο να υπάρξει μέσα μου αρμονικά ή χωράμε και οι δύο μαζί με τάξη και σεβασμό. Είναι σύμφυτο της ανθρώπινης φύσης το βίωμα αρνητικών συναισθημάτων και των αντιθέτων τους, άλλοτε μίσος άλλοτε αγάπη, άλλοτε χαρά κι έκσταση άλλοτε λύπη ή θυμός.  Ο Χαλίλ Γκιμπράν μιλώντας ως Προφήτης για τη Χαρά και τη Λύπη, είπε στην αρχή της ομιλίας του: «Η χαρά σας είναι η λύπη σας χωρίς μάσκα. Και το ίδιο το πηγάδι από όπου ανεβαίνει το γέλιο σας πολλές φορές γεμίζει με τα δάκρυά σας. Και πως αλλιώς μπορεί να είναι: Όσο πιο βαθιά σκάβει στο είναι σας η λύπη, τόση περισσότερη χαρά μπορείτε να δεχθείτε.»

(Αν θέλεις) Γνώρισε τον εαυτό σου

Πως μπορεί όμως ο άνθρωπος να ζει με αυτή τη συνειδητότητα χωρίς επίγνωση και αυτογνωσία; Παρακάτω θα σου δώσω τρεις, από τις πλείστες, προοπτικές βελτιστοποίησης του εαυτού σου,  όπου στο χρόνο σου μπορείς να βάλεις στόχο να δουλέψεις προκειμένου να έρθει μαζί με τη επίγεια και η πνευματική σου άνοιξη.  Φυσικά αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Η γνωριμία με τον εαυτό μας, η αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων και των αξιών βάσει των οποίων ζούμε,  μπορεί να αποτελέσει εργασία ζωής. Όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς. Σε προτρέπω να ξεκινήσεις τώρα, να δημιουργήσεις νοερά τον ιδανικό σου εαυτό προελαύνων σ’ ένα λαμπερό από χαρά και δημιουργικότητα μέλλον.

  1. Ζήσε σύμφωνα με τις αξίες σου

Οι αξίες αποτελούν αναγκαιότητα για την ομαλή ένταξη ενός άνθρωπου σε ένα κοινωνικό σύστημα και διέπουν τη ζωή του σε πολλά επίπεδα. Με εκκίνηση το σύστημα αξιών του ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πραγματικότητά του, λαμβάνει αποφάσεις και δρα. Αν εξετάσουμε λοιπόν τον τρόπο που ζούμε και το πως παίρνουμε αποφάσεις, θα είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε τις αξίες μας και να κατανοήσουμε  τη σημασία τους. Όσο περισσότερο κατανοούμε τη σημασία των αξιών στη ζωή μας τόσο πιο ικανοποιητικές αποφάσεις θα παίρνουμε.

~ Έχεις σκεφτεί ποτέ με ποιό τρόπο οι αξίες που πρεσβεύεις επηρεάζουν τον τρόπο που λαμβάνεις αποφάσεις και πως αυτές επηρεάζουν τη ζωή σου;

  1. Ανακάλυψε τα χαρίσματά σου

Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουμε ψυχικά χαρίσματα τα οποία με την κατάλληλη εκπαίδευση δύναται να ανασυρθούν και να αποτελέσουν το εφαλτήριο μιας νέας επαγγελματικής ενασχόλησης ή να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που βιώνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Χαρίσματα δεν είναι μόνο τα ταλέντα, οι ιδιαίτερες ικανότητες ή τα προσόντα που διαθέτει ένας άνθρωπος αλλά και εκείνος ο μοναδικός τρόπος να σαγηνεύει εκείνους στους οποίους απευθύνεται. Τα χαρίσματά μας, μας καθιστούν μοναδικούς, μας βοηθούν να ανακαλύψουμε το πεπρωμένο μας και να στεκόμαστε στο πλάι των συνανθρώπων μας με αυθεντικότητα και αλτρουισμό.

~ Εσύ, ποια νομίζεις ότι είναι τα πιο σημαντικά χαρίσματα που έχεις ως άνθρωπος; Σκέψου και κατέγραψε τουλάχιστον πέντε από αυτά.

  1. Βελτίωσε την επικοινωνία σου

Όσο πιο απλά επικοινωνείς, τόσο πιο εύκολα θα μεταφέρεις το μήνυμά σου. Είτε επικοινωνείς σε δια-προσωπικό επίπεδο, είτε σε επαγγελματικό οι δεξιότητες επικοινωνίας που θα επιδείξεις είτε θα σε ωφελήσουν και θα οδηγηθείς στην επιτυχία, είτε θα οδηγήσουν την σχέση σου κυριολεκτικά στην καταστροφή. Κάποιοι γεννιούνται με αυτό το χάρισμα και κάποιοι άλλοι χρειάζεται να κάνουν προσπάθειες για να το βελτιώσουν. Θα επικεντρωθώ σε τέσσερις βασικές αρχές ορθής επικοινωνίας: 1) Μάθε να ακούς 2) Δείξε ενσυναίσθηση 3) Ενθάρρυνε τον συνομιλητή σου να σου μιλήσει ειλικρινά, χωρίς να τον επικρίνεις και 4) Κάνε ότι μπορείς να βγεις από τον ασφυκτικό κλοιό των περιοριστικών σου πεποιθήσεων.

~ Όταν επικοινωνείς κάτι προς ή με κάποιον/κάποιους αισθάνεσαι ότι γίνεσαι κατανοητή/ός; Αν ναι με ποιο τρόπο το καταλαβαίνεις; Αν όχι τι θα μπορούσες να βελτιώσεις στον τρόπο που επικοινωνείς ώστε να γίνεσαι πιο κατανοητή/ός;

Φωτεινή I. Πορίχη – Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης/Transformational Coach

 

Recommended Posts

Leave a Comment