Ανάληψη ατομικής ευθύνης: το κλειδί για να πετυχαίνεις τους στόχους σου.

«…Κάθε άνθρωπος άξιος να λέγεται γιος του ανθρώπου σηκώνει το σταυρό του κι ανεβαίνει το Γολγοθά του. Πολλοί, οι πιο πολλοί, φτάνουν στο πρώτο, στο δεύτερο σκαλοπάτι, λαχανιάζουν, σωριάζονται στη μέση της πορείας και δε φτάνουν στην κορφή του Γολγοθά – θέλω να πω στην κορφή του χρέους τους – να σταυρωθούν, ν’ αναστηθούν, και να σώσουν την ψυχή τους. Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν, και δεν ξέρουν πως η σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της ανάστασης.

‘Άλλον δεν έχει….» ~ Νίκος Καζαντζάκης

 Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον εορτασμό του Άγιου Πάσχα, της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης. Για πολλούς είναι μέρες νηστείας, περισυλλογής και επαναπροσδιορισμού στόχων κι επιθυμιών.  Κάτι σαν δεύτερη Πρωτοχρονιά. Αλήθεια, πως μπορεί να συνδέεται η σταύρωση και η ανάσταση υμών των ψυχών με την ανάληψη ευθύνης; Αγαπημένο μου θέμα ανέκαθεν το θέμα την ανάληψης ευθύνης καθώς ιδιοσυγκρασιακά τοποθετούμαι στην πλευρά της ελευθερίας έκφρασης του αυθεντικού μου εαυτού και άρα στην ανάληψη των ευθυνών που αυτό επιφέρει. Αποδέχομαι τον αυθεντικό μου εαυτό σημαίνει αποδέχομαι τα συναισθήματά μου, αποτινάσσω τα προσωπεία και τους ρόλους που οι άλλοι μου επιβάλλουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφελώς ασπάζομαι κάποιες νόρμες τύπου ¨κάνω ότι επιθυμώ, χωρίς να ρωτάω και χωρίς να μ’ ενδιαφέρουν τα συναισθήματα ή η άποψη των ανθρώπων γύρω μου¨. Για μένα η αυθεντικότητα του εαυτού συνδέεται με την ώριμη ελευθερία να επιτρέψεις στον εαυτό σου να κάνει προσωπικές επιλογές, να ενεργοποιήσεις την προσωπική σου βούληση, να αναλάβεις ευθύνες και κυρίως να συνειδητοποιήσεις ότι η απόκτηση ελευθερίας δεν έρχεται ποτέ χωρίς κάποιο τίμημα. Ο πατέρας της Ψυχανάλυσης, Sigmund Freud έλεγε: «οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης».

Η Στοχοθεσία του ονειρευτή

Εφόσον ο άνθρωπος αποφασίσει ότι, το όνειρό του είναι αδιαπραγμάτευτο, ότι έχει την ικανότητα να αναπτύξει τις ιδέες του κι ότι  διαθέτει τις δεξιότητες και το δυναμικό να εργαστεί πάνω σε αυτές τις ιδέες προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, ανοίγεται μπροστά του πεδίο δόξης λαμπρό. Όταν το άτομο δεσμεύεται τόσο έντονα μέσα του, τότε και η ζωή ολόκληρη δεσμεύεται να τον υπηρετήσει και να του παρέχει με τρόπο συγκυριακά μαγικό, όλες τις δυνατές λύσεις και ευκολίες. Ποιο είναι το μυστικό των μυστικών για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο και σε αυτό που η ανθρωπιστική σχολή ψυχολογίας ονομάζει αυτοπραγμάτωση; Όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο, το ζήτημα της ανάληψης ευθύνης δεν είναι αυτονόητο ούτε δεδομένο. Χρειάζεται εκ μέρους του ανθρώπου που ονειρεύεται ότι θα γίνει ο πρωτεργάτης της τύχης του, ένας βαθμός δέσμευσης τέτοιος, που κάθε αντίσταση θα λυγίζει στο πέρασμά του και κάθε κόκκος αμφιβολίας θα εξουδετερώνεται μπροστά στην πίστη του για το όνειρό του! Οι αισθήσεις δε που έχουμε για το όνειρό μας, για τον απώτερο στόχο μας, θα είναι ο οδηγός στο ταξίδι της επιτυχίας.

Πάρε το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Για να γίνει αντιληπτή η έννοια της ευθύνης, χρειάζεται να εξεταστεί ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε στην καθημερινότητά μας σχετιζόμενοι με τους άλλους ανθρώπους, ειδικά με τους οικείους μας. Για παράδειγμα αν ζητήσουμε από τη φίλη μας ή τον φίλο μας να μας προτείνει που θα ήθελε να περάσουμε ένα βράδυ Σαββάτου, μπορεί εκ πρώτης ανάγνωσης να φαίνεται αλτρουιστικό ή μεγαλόψυχο και θα ίσχυε πράγματι μόνο στο βαθμό που είμαστε σίγουροι για εκείνο που επιθυμούμε κι εμείς οι ίδιοι. Διαφορετικά αυτό που πραγματικά κάνουμε εκείνη τη στιγμή, είναι να μεταθέτουμε την ευθύνη της ψυχαγωγίας μας στη φίλη μας ή στον φίλο μας χωρίς ωστόσο εκείνη/ος να γνωρίζει συνειδητά αυτό που αναλαμβάνει. Ας αναλογιστούμε μια στιγμή: μήπως το ίδιο μοτίβο ακολουθούμε και στην υπόλοιπη ζωή μας; Μήπως ζητάμε γνώμες από όλους και επιλέγουμε ν’ ακολουθήσουμε μια από αυτές μόνο και μόνο για να μην αναλάβουμε εμείς την ευθύνη ή το ρίσκο μιας απόφασης; Αν κάποιος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες των σκέψεων, συναισθημάτων και πράξεών του είναι σαν να «κλέβει» διαρκώς την ενέργεια των άλλων. Εξαρτάμε την ζωή μας από τις αποφάσεις των άλλων,  αφαιρώντας από τον εαυτό μας την δύναμη της βούλησης, την εσωτερικότητά μας, την αληθινή μας ταυτότητα. Μια δημιουργική προσωπικότητα υφίσταται κάτω από την επίδραση εξωτερικών παραγόντων σημαντική μεταμόρφωση. Συνεπώς, μεταθέτοντας την ευθύνη των λόγων ή αποφάσεων μας στη βούληση των άλλων, ουσιαστικά είναι σαν να αποκοβόμαστε από το δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας.

Πώς να επιλέξεις στόχους ζωής

Επί της αρχής δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή στοχοθεσίας. Θα μπορούσε όμως να μπει ως προϋπόθεση, ότι για να είσαι σε θέση να θέσεις στόχους, θα πρέπει να βρίσκεσαι σε καλή ψυχική υγεία. Σε προτρέπω λοιπόν να καταγράψεις τα ακόλουθα σε μια μικρή λίστα, στην οποία θα μπορείς κατά διαστήματα να επανέρχεσαι προκειμένου να την εμπλουτίζεις ή να μετασχηματίζεις τις ιδέες σου:

  1. Δημιούργησε χρόνο για λίγη μοναχικότητα. Όχι να φυλακίσεις τον εαυτό σου κάπου που θα αισθάνεσαι αποκομμένος από τους άλλους ανθρώπους με συναισθήματα μοναξιάς, αλλά κάπου που θα επιτρέψεις μια γλυκιά ροή αγάπης προς τον εαυτό σου. Αφουγκράσου τις αληθινές σου ανάγκες και άκουσε τα μύχια της ψυχής σου μακριά από όλα όσα σου έχουν επιβάλλει οι άλλοι να είσαι. Πέταξε μακριά τα προσωπεία που σου φόρεσαν και που πίστεψες ότι είναι δικά σου. Αγάπησε την ψυχούλα σου και άκουσέ την. Ακόμα κι αν χρειαστείς αρκετές μέρες μοναχικότητας, ακόμα κι αν χρειαστεί να κλέψεις χρόνο από άλλες δραστηριότητες, πίστεψέ με αυτή η διαδικασία θα σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα όσο τίποτα άλλο!
  2. Εντόπισε τι είναι σημαντικό για ΕΣΕΝΑ! Ο Σωκράτης είχε πει “Ζωή που τη ζεις χωρίς να την εξετάζεις, είναι ζωή που δεν αξίζει να τη ζει ο άνθρωπος”. Δώσε σημασία στη ζωή σου σε όλα τα επίπεδα, ψάξου. Τι κάνει νόημα για εσένα; Τι σου αρέσει να κάνεις και τι έχει σημασία για εσένα προσωπικά; Κατέγραψε το όσο πιο αναλυτικά γίνεται.
  3. Ξεκίνα να γράφεις όλα όσα για εσένα είναι συναρπαστικά! Όλα όσα σου προκαλούν ενθουσιασμό και φωτίζουν τα μάτια σου όταν τα σκέφτεσαι! Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις από τώρα το πως θα πετύχεις τα πάντα μέσα σ’ ένα εξάμηνο ή σε ένα χρόνο. Εξερεύνησε όλα αυτά που πραγματικά επιθυμείς και ιεράρχησε τους στόχους σου ξεκινώντας από τον πιο ρεαλιστικό, προσιτό, εύκολο να επιτευχθεί. Είναι σημαντικό αυτό το τελευταίο βήμα, διότι έτσι θα αποτραπεί το ενδεχόμενο απογοήτευσης αν θέσεις ως πρώτο κάποιο στόχο μη ρεαλιστικό κι όχι (προς το παρόν) πραγματοποιήσιμο.
  4. Πρόσλαβε έναν Coach. Δύο συνεδρίες το μήνα, από τρείς έως έξι ή οκτώ μήνες (ανάλογα με το πλάνο σου) είναι αρκετές! Ο Coach θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου αυτό ακριβώς που επιθυμείς να πετύχεις, να θέσεις προτεραιότητες, να μείνεις εστιασμένη/ος στο πλάνο ζωής που θα επιλέξεις, θα σε βοηθήσει να το κάνεις συγκεκριμένο και με μετρήσιμα αποτελέσματα, να ξεκλειδώσεις και να αναπτύξεις τις ικανότητες και δεξιότητες που έχεις.

Αγάπησε το εσωτερικό σου παιδί…

Η υπαρξιακή σου ανάγκη για ελευθερία, θα σε σπρώξει σταδιακά μακριά από όλα όσα μέχρι τώρα σε έπληξαν και σου αποστέρησαν την επιλογή να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου για τη ζωή που έχεις ονειρευτεί και θέλεις να ζήσεις. Η σκληρότητα, η ασυδοσία, ο αμοραλισμός έχουν αλλοτριώσει πολλές ανθρώπινες σχέσεις, όμως  εγώ σε προτρέπω ν’ αντισταθείς στο να γίνεις έρμαιο μιας απωθημένης ενέργειας που βάλλει την κοινωνία στην καρδιά των ηθών, αξιών και θεσμίων της. Νιώσε την αγάπη προς τον εαυτό σου να κυλάει στις φλέβες σου σαν ένα χρυσό ποταμάκι χαράς, που σε γεμίζει με συναισθήματα συμπόνιας, φροντίδας και αυτό-αποδοχής. Κλείσε μια στιγμή τα μάτια σου και αφουγκράσου το παιδάκι που έχεις στην καρδιά σου, άκου τη φωνούλα του γιατί αυτό το παιδάκι είσαι εσύ… Η ανιδιοτελής αγάπη προς τον εαυτό, σου είναι η μόνη προϋπόθεση  για να πας τη ζωή σου μπροστά και προς τα πάνω. Να ανελιχθείς στη σπείρα της εξέλιξης θαρραλέα, με Φως αληθινό στο πνεύμα σου και Πάθος απροσμέτρητο στην καρδιά σου. Το τίμημα της ελευθερίας είναι να ξεβολευτείς. Να μεταβείς από αυτό που είσαι σε αυτό που μπορείς να γίνεις!  Και το ξεβόλεμα δεν είναι πάντα ανώδυνο, αξίζει όμως όσο το να ζήσεις χίλιες ζωές σε μία!

Καλή Ανάσταση με Αγάπη και Φως αληθινό σε όλα τα επίπεδα!

Recommended Posts

Leave a Comment