Η θηλυκότητα σου είναι δύναμη. Αγκάλιασέ τη!

Αν υποθέσουμε ότι στη γυναίκα μπορούν να αποδοθούν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί, πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο πιο σωστός; Ίσως η γυναικεία φύση να μπορεί να οριστεί από τα χαρακτηριστικά: ακεραιότητα, φυσική ομορφιά, συμπόνια, φιλοδοξία, υπακοή, σοφία. Επιθυμούμε την αυτοπραγμάτωσή μας μέσα από την εκπλήρωση των προσδοκιών που έχουμε για εμάς ως γυναίκες, αλλά είναι δύσκολο να αποφασίσουμε πώς να το επιτύχουμε.

Η δυτική κουλτούρα λέει στα κορίτσια ότι, όταν γίνονται γυναίκες, έχουν πολλούς ρόλους να εκπληρώσουν.  Θα πρέπει να ντύνονται κομψά, να βάζουν μεικ – απ, να πάνε στο κομμωτήριο, να είναι sexy, αδύνατες (αλλά όχι πολύ αδύνατες…), καλλιεργημένες (με την έννοια της μόρφωσης που αποκτάς με πτυχίο), χαριτωμένες (αλλά όχι χαζοχαρούμενες). Στη συνέχεια να βρουν μια «καλή» δουλειά, ένα «καλό» γαμπρό, να κάνουν παιδιά, να είναι καλές νοικοκυρές, να στηρίζουν τον άντρα, το σπίτι, τα παιδιά. Κουραστήκατε; Ο θηλυκός σου εαυτός θα αρχίζει να ασφυκτιά υπό την πίεση των παραπάνω στερεοτύπων. Κι αν έχεις υποστεί κάτι ανάλογο από το περιβάλλον σου φίλη μου, θα με καταλάβεις ακριβώς σε αυτά που απαριθμώ. Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο απλά: η μεγαλύτερη εκπλήρωσή σου ως γυναίκα θα έρθει τη στιγμή που μέσα σου θα νοιώσεις αρκετή! Για να είσαι η γυναίκα που επιθυμείς να γίνεις, σημαίνει να αποδεχθείς τον εαυτό σου ακριβώς όπως είσαι, καθώς έτσι δίνεις τον εαυτό σου την άδεια να μεγαλώσει αρμονικά και να εξελιχθεί. Όταν όπως κι αν είναι τα εξωτερικά σου χαρακτηριστικά, όπως κι αν είναι διαμορφωμένος ο χαρακτήρας σου, εφόσον δεν σε οδηγεί σε δυσλειτουργίες, θα βγεις έξω στον κόσμο με μεγαλοπρέπεια και σιγουριά! Αυτή θα είναι η στιγμή σου, η λάμψη σου σε τούτο τον κόσμο.

Το να είμαι γυναίκα για μένα σημαίνει να τιμήσω το ιερό θηλυκό μέσα μου, την ουσία της Θεάς που είναι ένας δημιουργός της ζωής, όχι μόνο μιας φυσικής ζωής αλλά και σε οτιδήποτε πηγάζει από την ψυχή μου.  Να καλλιεργώ την έμφυτη ικανότητα να βλέπω τα πράγματα πέρα από τη φυσική μου όραση. Να είμαι σε θέση να αγαπάω το σώμα μου ως το πλοίο της ψυχής μου, να το χρησιμοποιώ και να το καλλιεργώ με την ιδιότητα που αναζωογονεί την ψυχή μου μέσα από οποιεσδήποτε απολαύσεις αισθάνομαι ότι θέλω να ασχοληθώ. Να νοιώθω άνετα με τη σεξουαλικότητά μου. Να μπορώ να ενσωματώσω και τις αρσενικές πτυχές της ψυχής μου καθώς είναι επίσης μέρος μου ως γυναίκα. Και δεν θα σου πω ότι αυτό μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη.  Ίσως χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να καταφέρεις να αναπτύξεις απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Αναλογίσου σε παρακαλώ, ότι ο  Θεός αποφάσισε να δώσει σε εμάς τις γυναίκες ένα άφθονο, ατελείωτο πλούτο ταλέντων, φροντίδας, αφοσίωσης, δέσμευσης, σοφίας, αντοχής, ελπίδας, πίστης, υπομονής, κατανόησης και αγάπης. Χρησιμοποιώντας με σύνεση αυτά τα δώρα, θα ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά, υποστηρίζοντας η μια την άλλη. Είναι ο τρόπος να επανασυνδέσουμε την αλήθεια για το ποιες πραγματικά είμαστε και το κάνουμε με την επανένταξη της ιερής ψυχής που είμαστε ως γυναίκες και μετρώντας τι δύναμη έχουμε ως κοινότητα. Είναι όλα σχετικά με την ιστορία τη δική σου, τη δική μας και των άλλων γυναικών καθώς επιτρέπουμε σε αυτές τις ιστορίες να εμφανιστούν για να εμπλουτίσουν τις ψυχές μας.

Φυσικά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα όλες οι γυναίκες. Πάντα θα παρεμβάλλονται οι πεποιθήσεις οι οποίες διαμόρφωσαν τα πιστεύω τους για το ποιες θα πρέπει να είναι στην κοινωνία. Ο καθείς και τα όπλα του, όπως είπε ο ποιητής. Να έχεις όμως υπόψη σου ότι γεννήθηκες με χαρίσματα, δεξιότητες, ικανότητες και άλλα δώρα τα οποία περιμένει ο κόσμος να εκδηλώσεις. Αν φοράς ένα προσωπείο ψυχρότητας, αν δεν εκδηλώνεις το δυναμικό σου αλλοιώνοντας ηθελημένα τα δώρα του Θεού, στερείς από τη φύση την εκπλήρωση της φύσης σου! Έτσι σταδιακά αρχίζεις να γκρινιάζεις στο σύντροφό σου, στις φίλες σου, ζηλεύεις τις άλλες γυναίκες για τις επαγγελματικές ή αισθηματικές τους επιτυχίες κι όλο αυτό επειδή άκουσες την κατώτερη φύση σου. Τον αντιμαχόμενο νου σου που θα στέκεται πάντα εμπρός σου να σε εμποδίζει να εκδηλώσεις τον χαρούμενο και γενναιόδωρο εαυτό σου. Με όσο μεικ – απ κι αν καλύψεις το πρόσωπό σου, όσα χρήματα κι αν ξοδέψεις για να αποκτήσεις ρούχα ή άλλα υλικά αγαθά, δεν θα καταφέρεις ποτέ να γεμίσεις το κενό της μη εκπλήρωσης του δυναμικού σου στην κοινωνία.

Ξεκίνα λοιπόν να ξεκαθαρίζεις από την ψυχή σου οτιδήποτε περιττό ποτέ ειπώθηκε σε σένα ως «πρέπει» για να είσαι αρεστή, αφέσου στα συναισθήματά σου αν διαπιστώσεις πως η ζωή σου είναι μία ζωή πόνου κι απογοήτευσης και μη διστάσεις να κλάψεις. Μη διστάσεις να εκφράσεις ελεύθερα τον εαυτό σου. Να είσαι θαρραλέα ώστε να κάνεις ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα σε οικείους, φίλους, γνωστούς. Βάλε σε προτεραιότητα τον εαυτό σου, όχι με την εγωική σημασία αλλά δώσε χώρο στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Σταμάτα να λες «Ναι» σε όλους. Αποτοξίνωσε την ψυχή σου με δάκρυα, μπες οικειοθελώς σε κάθαρση.

Αν τα κρατάς όλα μέσα σου, θα εκφράζεις μόνο πικρία, παράπονο και πόνο αντί να μιλάς γλυκομίλητα, με συμπόνια και κατανόηση στον πόνο του άλλου. Θα εκδηλώνεις πεσμένη διάθεση, πεσμένη ενέργεια και πεσμένη χαρά και πολύ πιθανό θα αρρωστήσεις από μια πολύ πραγματική ασθένεια. Αν προσέξεις γύρω σου προσεκτικά, θα παρατηρήσεις ότι πολλές γυναίκες στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν κάτω από τις πολλές επαγγελματικές ή και οικογενειακές πιέσεις, στερούμενες παράλληλα την εσωτερική αρμονία και ευδαιμονία, αρχίζουν να μιμούνται αντρικά χαρακτηριστικά επιβολής και κυριαρχίας στο περιβάλλον τους. Έτσι λοιπόν απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από το θηλυκό που γεννήθηκαν να είναι αυτό καθιστά ασέβεια απέναντι στην ίδια τη φύση!

Μια γυναίκα που είναι χαλαρή και αγκαλιάζει τη θηλυκότητα της, παύει να είναι ελεγκτική και ανταγωνιστική στις σχέσεις της κι έτσι ελκύει πολύ εύκολα την αντρική προσοχή. Άλλωστε, πέρα από τις ικανότητες που μπορεί να διαθέτει και να την καθιστούν αποτελεσματική στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, κάποια ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά της γυναίκας είναι η προσήνεια και καλοσύνη, η γλυκύτητα του λόγου της και η συμπόνια, τα οποία την καθιστούν αρεστή και αγαπητοί στους γύρω της.

Όσο όμορφη κι αν είναι μια γυναίκα, όσο κι αν φροντίζει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια την εξωτερική της εμφάνιση, η εσωτερική ομορφιά που θεμελιώνεται από ψυχικές ποιότητες και αρετές, είναι ένας ακαταμάχητος συνδυασμός που επηρεάζει θετικά τόσο τους άντρες όσο και τις άλλες γυναίκες. Η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη στάση μας ως γυναίκες απέναντι στον κόσμο και στο πώς οι άλλοι μας βλέπουν.  Κανείς ποτέ δεν εντυπωσιάζεται από ανθρώπους που επιλέγουν την αυτολύπηση και την γκρίνια οπότε αν πιάσετε τον εαυτό σας να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μέσω της υπερέκθεσης των προβλημάτων σας… καλύτερα να σταματήσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Το Coaching βοηθάει πάρα πολύ σε τέτοιες περιπτώσεις αρκεί να πάρετε την απόφαση να αλλάξετε τρόπο ζωής και να γίνετε ανένδοτες σε αυτό!

Οι γυναίκες έχουμε πολλά χαρίσματα που η ίδια η φύση μας έχει δωρίσει απλόχερα. Για να νιώσεις την αληθινή σου φύση να σε καλεί, καθάρισε τον εαυτό σου από τα στρώματα των φόβων και των αγωνιών που σε κατατρώγουν και βάλε στόχο να μείνεις παρούσα στη ζωή. Νιώσε τη χαρά, τη λύπη, την έξαψη, τον ενθουσιασμό αλλά και την απογοήτευση και γίνε ένα με τη ροή της ζωής γιατί είσαι η ίδια η ζωή, Γυναίκα!

Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου στο μαγικό αυτό ταξίδι της ζωής και μάθε να χαίρεσαι και να γλεντάς κάθε λεπτό τις επιτυχίες σου. Σου αξίζει!

 

Φωτεινή I. Πορίχη – Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης/Transformational Coach

 

Recommended Posts

Leave a Comment