Κάνε τον χρόνο, τον καλύτερο φίλο σου!

Έχετε προσέξει τον ρυθμό με τον οποίο το ρολόι μοιάζει να περνά από τις ώρες, τις μέρες και τα χρόνια;  Για κάποιους ο χρόνος περνά γρήγορα ενώ για άλλους αργά. Το έχετε νοιώσει;  Καθώς περνά ο καιρός, ο φαντασμαγορικός καταρράκτης  θα κατατρώει σιγά-σιγά το βράχο. Σε αντίθεση με τον βράχο όμως, για τον άνθρωπο το πέρασμα του χρόνου είναι προνόμιο που αν το εκμεταλλευτεί σωστά μπορεί να του φέρει τα δώρα του που δεν είναι άλλα από την ωρίμανση μέσα από τις εμπειρίες, τη νοηματοδότηση και την εκπλήρωση πόθων και επιθυμιών.

Εσύ και ο χρόνος: μια σχέση ζωής!

Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και η δική σου σχέση με τον χρόνο μπορεί να είναι καλή ή κακή. Να ξέρεις πως δεν είναι σφάλματα του χρόνου όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου και ίσως σε δυσαρεστούν. Ο τρόπος που διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις, ο χρόνος στον οποίο αντιδράς, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις το σώμα σου και την υγεία σου γενικότερα, ξεκινούν από  αποφάσεις που λαμβάνεις με κριτήρια αξιακά και πεποιθήσεων.  Όλες οι βλαβερές συνέπειες του περάσματος του χρόνου, με την κατάλληλη υποστήριξη και κυρίως ανάλογα με το πόσο έχει  επενδύσει στην αυτογνωσία ο καθένας από εμάς, μπορούν να ακουμπήσουν απαλά από πάνω μας χωρίς να μας βαρύνουν συναισθηματικά.
Ο δρόμος της ζωής είναι άγνωστος και σίγουρα δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο συμφιλιωμένοι με την ιδέα και τις συνέπειες του χρόνου που περνάει και κάποιοι άλλοι βασανίζονται. Όταν κάνετε φίλο σας τον χρόνο, τα δισεκατομμύρια κύτταρά σας θα σας ευχαριστούν σιωπηλά, γιατί ένα υγιές σώμα μπορεί να δαμάσει το χρόνο. Οι πιο βασικοί ρυθμοί της ζωής σας, όπως η αναπνοή και ο χτύπος της καρδιάς σας, είναι στην πραγματικότητα τα ρολόγια που φέρνουν δεκάδες άλλους ρυθμούς σε συγχρονισμό με αυτές. Με ένα συναρπαστικό τρόπο, το σώμα σου έχει μάθει πώς να κυριαρχεί ακόμα και την στιγμή που εσύ παλεύεις να κυριαρχήσεις στον χρόνο.

Βρες το ρυθμό σου!

Είναι αλήθεια πως η δυτική κοινωνία προωθεί την ιδέα να παραμένεις απασχολημένος ανά πάσα στιγμή και με κάθε κόστος. Ως εκ τούτου, έχουμε προγραμματίσει τον εαυτό μας να βιάζεται. Ζούμε μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου και μας κυνηγάει μονίμως ένα ρολόι. Μαθαίνουμε από νωρίς ότι στη ζωή καλύτερα να είναι όλα στην ώρα τους αλλιώς κάτι κακό θα συμβεί. Ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος είναι εχθρός τους κι ότι θα πρέπει να πολεμηθεί και να νικηθεί κιόλας. Αλλά δεν υπάρχει μονιμότητα σε κάθε νίκη με την πάροδο του χρόνου – το ρολόι τα μεσάνυχτα μηδενίζεται, το ημερολόγιο ξαναμετράει απ’ την πρώτη του μήνα και αργότερα από την πρώτη του έτους.

Εξετάστε για λίγο τη λαϊκή φράση, «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να __________.»

Εδώ είναι μερικές ομορφιές ακούτε όλη την ώρα:

 • Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μετανιώνετε για κάτι που κάνατε ή δεν κάνατε
 • Η ζωή είναι πολύ μικρή για να παραμένετε σε μια εργασία που μισείτε.
 • Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην ξεκινάτε αυτό που αγαπάτε.
 • Η ζωή είναι πολύ μικρή για να… (προσθέστε μόνοι σας ότι νομίζετε)

Αφορισμοί, όπως αυτοί στρέφουν τον χρόνο εναντίον μας και τον κάνουν εχθρό μας ενώ δεν είναι παρά πεποιθήσεις, οι οποίες δεν είναι ρεαλιστικές και μάλιστα δρουν αποδυναμωτικά και αποσταθεροποιούν το μυαλό μας.

Γι’ αυτό θα σου δώσω μια εναλλακτική οπτική: «Η ζωή μού παρέχει αρκετό χρόνο για να___________».

Όταν προσεγγίζεις τα προβλήματα και τις προκλήσεις σου από αυτή την οπτική, ο χρόνος όχι μόνο δεν είναι εχθρός σου, αλλά είναι ο καλύτερος φίλος σου. Είναι λόγω της αφθονίας του χρόνου και της ζωής που ανακαλύπτεις κίνητρα για να επιδιώξεις την αλλαγή και μεταμόρφωση. Κι έπειτα, από τη στιγμή που θα είσαι εδώ για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν θέλεις να κάνεις το καλύτερο που μπορείς;

Είσαι πάνω από τις προκλήσεις σου

Αν πρέπει αυτή τη στιγμή να τακτοποιήσεις κάποια εκκρεμότητα ή να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά κάποια πρόκληση, φαντάσου πως θα είναι η ζωή σου αν καθυστερείς την ανάληψη δράσης. Δες τον εαυτό σου σε ένα χρόνο από τώρα με αυτό το πρόβλημα να εξακολουθεί να υφίσταται. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό πάνω σου; Πόσο μπορεί να βλάψει τις σχέσεις σου; Τι δυσλειτουργίες μπορεί να σου δημιουργεί στην εργασία σου; Τι κόστος πληρώνεις σε σχέση με την υγεία σου;

Τώρα δες το σε πέντε χρόνια από τώρα. Τι έχει συμβεί; Τι αναγκάστηκες να υποστείς; Τι τίμημα έχουν αναγκαστεί να πληρώσουν οι κοντινοί σου άνθρωποι;

Ο χρόνος εξακολουθεί να περνά. Έχουν περάσει ήδη δέκα χρόνια με άλυτο το πρόβλημά σου. Τι έχει συμβεί με την πίστη και την ελπίδα σου; Πόσο ανυπέρβλητο έχει γίνει αυτό το πρόβλημα αν το εξετάσουμε τώρα; Πόσο πιο αδύναμος είσαι τώρα από ό, τι όταν το πρόβλημα προέκυψε για πρώτη φορά;

Αν σκεφτείς την καταλυτική επίδραση που έχει κάτι άλυτο για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω σου, θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς την αξία της ανάληψης δράσης σε αυτήν εδώ την στιγμή. Ο χρόνος δεν περνάει με σκοπό να σε βλάψει αλλά για να σου προσφέρει ευκαιρίες. Ορισμένες αποφάσεις μπορεί να απαιτήσουν ώρες ή ημέρες ή μερικές εβδομάδες ή μήνες. Αλλά ο χρόνος είναι εκεί για σένα και δεν έχει ατζέντα. Πάρε ότι χρειάζεσαι. Να είσαι σίγουρος ότι θα σου επιτρέψει να λάβεις ό, τι χρειάζεσαι. Αυτό δεν σημαίνει ότι ορισμένα προβλήματα δεν έχουν προθεσμίες. Αλλά δεν είναι ο χρόνος που επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς. Είναι η βούλησή σου να δράσεις. Ο χρόνος είναι σε κάθε περίπτωση με το μέρος σου.

Η αναμονή για την τέλεια στιγμή είναι μια πεποίθηση επίσης δυσλειτουργική και σε βάζει χωρίς λόγο σε αναμονή. Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ έμπειρος στη ζωή για να γνωρίζεις την αλήθεια γι ‘ αυτό. Το να κάνεις τον χρόνο τον καλύτερο φίλο και συνεργάτη θα σε βοηθήσει να λάβεις τα μέγιστα από τη ζωή. Ο χρόνος σε περιμένει.

Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός για τα απλά πράγματα που μπορεί συχνά να παραβλέπεις όταν αμελείς να κάνεις το χρόνο σύμμαχό σου:

 • Κάθισε σε ένα ήσυχο μέρος μία και δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επιτρέψεις στο σώμα σου να συντονιστεί μαζί σου.
 • Πάρε αποφάσεις, όταν υπάρχει ανάγκη. Μην χρονοτριβείς ή τις αναβάλλεις.
 • Δώσε προσοχή σε ό, τι είναι ακριβώς μπροστά σου. Εστίασε σε ένα πράγμα τη φορά.
 • Διασπώντας την προσοχή σου οδηγείσαι σε σύγχυση και αποδυναμώνεις την εστίασή σου.
 • Αποκήρυξε τη βία στη σκέψη και στις λέξεις.
 • Γίνε πιο ανθεκτική/ός συναισθηματικά.
 • Ζήσε σαν να έχεις άπειρο χρόνο μπροστά σου.

Και μερικές μικρές συμβουλές που δίνω σε όλους όσους έρχονται για συνεδρίες:

 • Καθαρίστε κι εξαγνίστε με αιθέρια έλαια ή αρωματικά στικς το σπίτι σας.
 • Κάντε καθημερινό διαλογισμό. Όσο πιο πολυάσχολοι είστε, τόσο περισσότερη ώρα χρειάζεται να διαλογίζεστε.
 • Παρακολουθήστε την ανατολή του ηλίου για πέντε λεπτά. Πάρτε τρείς βαθιές, διαφραγματικές αναπνοές κι εκπνεύστε από το στόμα.
 • Παρακολουθήστε το ηλιοβασίλεμα για πέντε λεπτά, όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας.
 • Εστιάστε την προσοχή σας στα καλά που απολαμβάνετε και ευχαριστείστε τη Ζωή που σας τα προσφέρει.
 • Αν υπάρχουν ακόμα θέματα που σας εμποδίζουν, μερικές coaching συνεδρίες μπορούν να αποβούν εξαιρετικά ωφέλιμες και να σας ξεμπλοκάρουν από πιθανές στρεβλώσεις. Είστε σε θέση να λύσετε την πιο απλή αταξία ,πριν από την αντιμετώπιση των βαθύτερων ψυχολογικών ζητημάτων.  Ακόμη και μια βασική αλλαγή μπορεί να σας συντονίσει ξανά και να μπορέσετε να ξαναμιλήσετε με το σώμα σας.

Ο Deepak Chopra διδάσκει πως γήρανση μπορεί να θεωρηθεί, όχι ο χρόνος που παίρνει την εκδίκηση του, αλλά ο χρόνος που είναι αποσυντονισμένος από εμάς. Όταν το σωματικό και νοητικό ρολόι σας είναι τέλεια συντονισμένα, οι διαδικασίες που θα κρατούν κάθε κύτταρο ζωντανό και σε τέλεια λειτουργία , με τέλεια απόδοση,  θα μπορούν να διατηρηθούν για δεκαετίες. Ακόμα και όταν ένα κύτταρο γίνεται παλαιό και πεθαίνει, αυτό δεν προκαλεί το γήρας σε εμάς. Είναι μια αόρατη διολίσθηση στο επίπεδο του χρόνου, που είναι ο πραγματικός ένοχος .

Φωτεινή I. Πορίχη – Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης/Transformational Coach

Recommended Posts

Leave a Comment